Vaststellingsovereenkomst

In een vaststellingsovereenkomst maken de werkgever en de werknemer afspraken over het vrijwillig beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Deze afspraken leggen ze vast in een vaststellings- of beëindigingsovereenkomst. In dit artikel delen we de belangrijkste informatie over vaststellingsovereenkomsten bij ontslag met wederzijds goedvinden.

De reden dat er vaak gekozen wordt voor een ontslag met wederzijds goedvinden is omdat veel werkgevers opzien tegen een procedure bij de rechter. Dat is vaak een lange en kostbare procedure.

Dion heeft een ICT-bedrijf. Zijn medewerker Frans functioneert niet naar behoren. Dion wint advies in en krijgt uitleg over het aanvragen van het ontslag via de rechter. Dion besluit om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen met zijn medewerker: dat is vaak een snellere weg dan de procedure via de kantonrechter. Dat de ontslagvergoeding dan waarschijnlijk hoger uitvalt vindt hij niet erg.

Voor een werknemer is het voordeel van een ontslag met wederzijds goedvinden dat zijn onderhandelingspositie sterk is. Daarnaast behoudt hij in veel gevallen het recht op een WW-uitkering.

Vaststellingsovereenkomst

Als de werknemer en de werkgever het eens zijn over het ontslag, het zogenaamde ontslag met wederzijds goedvinden, leggen zij de afspraken daarover vast in een vaststellingsovereenkomst of een beëindigingsovereenkomst. Het op schrift vastleggen van de afspraken is wettelijk verplicht.

Een vaststellingsovereenkomst geldt pas als deze door zowel de werkgever als de werknemer ondertekend is. Als dat niet is gebeurd dan blijft het dienstverband voortbestaan.

Wij hebben een model van de vaststellingsovereenkomst opgesteld waarin u de afspraken die u met de medewerker maakt kunt vastleggen. Wilt u een medewerker ontslaan en heeft u vragen over de transitievergoeding of de voorwaarden van het ontslag met wederzijds goedvinden? Neem contact op met de Omnius intakebalie: we adviseren u vrijblijvend over uw situatie.

Inhoud van de vaststellingsovereenkomst

In de vaststellingsovereenkomst leg je de afspraken over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst vast. In een vaststellingsovereenkomst staat onder andere:

 • De einddatum van de arbeidsovereenkomst. Als de werknemer recht heeft op een WW-uitkering dan let u op de ingangsdatum van deze uitkering.
 • Naam en adres van werkgever en werknemer.
 • Welke partij heeft geïnitieerd om het dienstverband te beëindigen: dit is van belang voor een eventuele WW-uitkering.
 • Wat is de reden van ontslag.
 • Dat er geen dringende reden is voor het ontslag.
 • Dat het gaat om een ontslag met wederzijds goedvinden.
 • De hoogte van de ontslagvergoeding.
 • Bedenktermijn werknemer.
 • De eventuele vrijstelling van werkzaamheden.
 • Eindafrekening, vakantiegeld, vakantiedagen.
 • Het inleveren of overnemen van bijvoorbeeld de laptop, mobiele telefoon of auto van de zaak.
 • Het voortzetten of laten vervallen van het concurrentiebeding.
 • Geheimhouding van informatie.
 • Finale kwijting: werknemer en werkgever af dat zij niets meer van elkaar kunnen claimen buiten hetgeen in de vaststellingsovereenkomst staat.
 • Afspraken over het geven van referenties.
 • Wie betaalt de juridische kosten.

Werkgever Dion heeft met zijn medewerker Frans afspraken gemaakt over een ontslag met wederzijds goedvinden. Deze afspraken zijn vastgelegd en ondertekend. Een van de voorwaarden voor het ontslag is dat Frans de mobiele telefoon en laptop voor 15 juni inlevert bij Dion. Inmiddels is het eind juni en de laptop en mobiele telefoon zijn nog niet ingeleverd.

Met ons model vaststellingsovereenkomst maakt u met uw werknemer goede afspraken over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Ontstaat er ondanks de goede afspraken een conflict, neem dan contact op met onze intakebalie op voor advies over uw situatie. Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Bedenktermijn

Voor een medewerker kan het ontslag met wederzijds goedvinden ingrijpende gevolgen hebben. Daarom is er een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen voor de medewerker. In deze periode mag de werknemer, zonder dat hij daar een reden voor hoeft op te geven, het ontslag ongedaan maken.

Als de werkgever hem niet wijst op deze bedenktermijn geldt er een periode van 21 dagen waarin de medewerker terug kan komen op zijn instemming met het ontslag.

WW-uitkering na een ontslag met wederzijds goedvinden

Medewerker Frans stemt in met het ontslag met wederzijds goedvinden. Wel heeft hij een voorwaarde: hij wil na het ontslag recht hebben op een WW-uitkering. Dion wil daarom weten waar de vaststellingsovereenkomst in dit geval aan moet voldoen en wint voor de zekerheid advies in bij een arbeidsrechtadvocaat.

Veel medewerkers willen het recht op een WW-uitkering niet verliezen. Om dit recht niet te verliezen zijn er een aantal vereisten die u in acht moet houden. Zo moet het initiatief tot het ontslag vanuit de werkgever komen en u dient de geldende opzegtermijn aan te houden. Ook mag de reden van het ontslag niet te wijten zijn aan verwijtbaar gedrag van de medewerker, zoals bij diefstal.

Wilt u de vaststellingsovereenkomst laten beoordelen zodat u zeker weet dat uw medewerker onder de juiste voorwaarden instemt met het ontslag? Neem contact op met de intakebalie. Wij bieden een kwalitatief product voor een zo laag mogelijke prijs en wij informeren u vooraf over de kosten.

Vaststellingsovereenkomst bij een contract voor bepaalde tijd

Als de medewerker een contract voor bepaalde tijd heeft kunt u ook tot een ontslag met wederzijds goedvinden komen. Als het contract geen tussentijds opzegmogelijkheid heeft, heeft de medewerker geen recht op een WW-uitkering na het voortijdig beëindigen van het contract.

Ontslagvergoeding

In veel gevallen kan een medewerker over een ontslagvergoeding onderhandelen. De ontslagvergoeding valt vaak hoger uit dan de transitievergoeding. In plaats van een ontslagvergoeding kunt u ook proberen om tot een andere oplossing te komen. Onze experts adviseren u graag over uw mogelijkheden.

Hoe kunnen wij u van dienst zijn

Omdat ontslag een ingrijpende gebeurtenis is adviseren wij u om advies in te winnen bij een expert. Omnius zoekt samen met u naar een oplossing die past bij het gewicht van uw zaak. In sommige gevallen kunt u zelf een vaststellingsovereenkomst opstellen, in andere gevallen adviseren wij u om dit door ons te laten doen. Met onze unieke trapsgewijze juridische dienstverlening bieden wij voor ieder juridisch probleem de meest passende oplossing. Van gratis intake tot bijstand door een advocaat-specialist. Op deze manier kunt u makkelijk wel 30% op uw juridische kosten besparen. Neem contact met onze intakebalie op voor advies over uw situatie. Wij zijn zeven dagen per week bereikbaar.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 102 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  7.9

Wij helpen u graag!

 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 47
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 102 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 102 advocaten en meer dan 49 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.