Verborgen gebreken / Vastgoed

Bij de aankoop van vastgoed kunt u te maken krijgen met verborgen gebreken. Zo’n gebrek kan een enorme kostenpost worden. Wij delen wat een verborgen gebrek is en wie er aansprakelijk is voor verborgen gebreken. Heeft u te maken met een verborgen gebrek bij de koop van vastgoed? Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw situatie. Omnius helpt u graag verder.

Accountantskantoor De Wit koopt een bedrijfspand. Na de overdracht ontdekken zij dat er een grote lekkage is in de keuken. De verkoper geeft aan dat dit probleem zich eerder niet voordeed. Na onderzoek door een bouwkundige blijkt dat de lekkage ontstaat door problemen met de afvoer en dat dit probleem al een aantal jaar speelt.

Wat is een verborgen gebrek

U koopt het vastgoed in de staat waarin het verkeert, de zichtbare en onzichtbare gebreken van het vastgoed maken daar deel van uit. De koper mag verwachten dat het pand voldoet aan de redelijke verwachtingen: hij kan het pand op een normale manier gebruiken.

In beginsel is er sprake van een verborgen gebrek als er een gebrek is dat na de koop, en vaak pas na de overdracht, van het vastgoed wordt ontdekt. Het verborgen gebrek hindert het normale gebruik van de woning.

De koper mag verwachten dat hij het vastgoed op een normale manier kan gebruiken en dat hij niet hoefde te twijfelen over bepaalde eigenschappen van het pand. Bijvoorbeeld dat er geen lekkage is in de keuken of dat het nieuwbouwpand vrij is van asbest. Als het gaat om een oud pand dan zijn de verwachtingen die je aan de staat van een pand mag stellen anders dan bij een nieuw pand.

Naast verborgen gebreken zijn er ook zichtbare gebreken: dat is een gebrek dat door de oplettende koper geconstateerd kan worden bij de bezichtiging van een huis. Zichtbare scheuren in een muur bijvoorbeeld. Over het algemeen is de verkoper niet aansprakelijk voor deze gebreken.

Heeft u vastgoed gekocht en heeft u te maken met een verborgen gebrek of een tekortkoming aan het pand? Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken. Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag. Omnius helpt u graag verder.

Aansprakelijkheid bij een verborgen gebreken vastgoed

Uitgangspunt bij een gebrek aan een woning of pand is dat de eigenaar aansprakelijk is voor gebreken. Ook als het gaat om verborgen gebreken. Er zijn echter een aantal situaties waarin de verkoper de koper aansprakelijk kan stellen voor (een deel van) de schade, ook als de verkoper niet bekend was met het gebrek.

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

De verkoper van het pand heeft een mededelingsplicht: hij is verplicht om de gebreken waarvan hij het bestaan kent te vertellen aan de koper. Bijvoorbeeld als er bij bepaalde weersomstandigheden lekkage aan het dak is. Als de verkoper dit niet doet dan is hij in beginsel aansprakelijk voor het gebrek.

De koper van vastgoed heeft een onderzoeksplicht: bij het bezichtigen van een pand controleert hij of er geen bijzondere dingen aan de hand zijn. Over het algemeen geldt dat hoe ouder het pand is, hoe meer onderzoek er verwacht mag worden van de koper. Als er lekkagesporen zijn is het aan de koper om daar navraag over te doen. In bepaalde gevallen schakelt de koper een bouwkundige in om uitsluitsel te geven. Als de koper zich niet houdt aan de onderzoeksplicht dan kan het zijn dat hij een verborgen gebrek niet kan verhalen op de koper.

Het hangt van de situatie af of er sprake is van een verborgen gebrek waarvoor de verkoper aansprakelijk is: er wordt gekeken naar alle omstandigheden. Heeft u een gebrek aan het pand ontdekt en zoekt u deskundig advies? Neem contact met ons op om uw situatie te bespreken. Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag.

Meld het verborgen gebrek

Als u verborgen gebreken ontdekt dan dient u dit binnen bekwame tijd te melden aan de verkoper. De koper heeft tijd nodig om het gebrek eerst te laten onderzoeken door een deskundige. Een termijn van twee maanden na de ontdekking wordt gezien als tijdig. Als u besluit om een deskundige in te schakelen is het verstandig om daar melding van maken bij de verkoper.

Heeft u een gebrek aan het vastgoed ontdekt? De juristen en advocaten van Omnius adviseren u over de mogelijke oplossingen en uw positie. Met onze unieke trapsgewijze juridische dienstverlening bieden wij voor ieder juridisch probleem de meest passende oplossing. Van gratis intake tot bijstand door een advocaat-specialist. Op deze manier kunt u makkelijk wel 30% op uw juridische kosten besparen. Ook informeren wij u over uw kansen in een juridische procedure en de mogelijke alternatieven daarvoor.

Bel onze intakebalie of stuur ons een bericht via WhatsApp en vraag om advies over uw juridische vraag. Omnius helpt u graag verder

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 100 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.1

Wij helpen u graag!

 • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
 • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
 • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 47
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 44 70 67 12

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Omnius Ondernemersdesk

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 100 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 100 advocaten en meer dan 48 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.