Onrechtmatige weigeringen horecavergunning

In horeca en bij coffeeshops kan de burgemeester een vergunning weigeren op basis van de Horecawet en Wet Bibob. Uit de rechtspraak blijkt dat weigering van een vergunning wegens ‘slecht levensgedrag’ vaak ten onrechte plaatsvindt. Dat maakt de gemeente schadeplichtig. Lees hier de uitspraak over onrechtmatige weigeringen horecavergunning van de rechtbank Oost-Brabant.

Geweigerde exploitatievergunning voor coffeeshop op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob). Verweerder heeft in dit geval bij de beoordeling van het criterium “slecht levensgedrag” ten onrechte gedragingen meegewogen die ouder zijn dan de afgelopen vijf jaar. Verder heeft verweerder niet deugdelijk gemotiveerd dat de vergunning mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Verweerder mag in beginsel uitgaan van adviezen van het Landelijk Bureau Bibob (LBB), maar in dit geval zijn de adviezen niet actueel genoeg. Blijkens het LBB-advies is sprake van een vergrijpboete. Verweerder heeft bij de beoordeling van de evenredigheid van de weigering ten onrechte niet meegewogen dat deze boete is gematigd. Verder heeft verweerder ten onrechte niet meegewogen dat de exploitatie van de coffeeshop tussen het voornemen tot weigering van de vergunning en het primaire besluit tot weigering gedurende twee jaar en acht maanden is gedoogd. Niet valt in te zien dat het besluitvormingsproces van de gemeenteraad om het aantal coffeeshops in de gemeente terug te brengen van vijf naar vier in de weg stond aan het beslissen op de aanvraag. Verder heeft verweerder niet inzichtelijk gemaakt welke overige omstandigheden zijn meegewogen, zodat het beroep van eiseres op het gelijkheidsbeginsel niet kan worden beoordeeld. Verweerder dient een nieuw besluit op het bezwaar te nemen. Wilt u meer weten omtrent bestuursrecht? Bekijk dan de bestuursrecht pagina.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Herstructureren na Corona – (weer) kiezen voor ondernemerschap?!

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 175 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 175 advocaten en meer dan 92 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.